22 juni 2008

Tillbaka från Kroatien!

Heeej igen - äntligen hemma! :D

Det var ett tag sen nu. Jag har så sjukt mycket att berätta, vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja, men jag tar det väl i kronologisk ordning.

Så, 03.15 ringde alltså väckarklockan på söndagmorgonen för avfärd mot Arlanda. Några sista farväl-sms utbyttes med vänner, sedan bar det av med flyget. Några timmar senare anlände vi Kroatien och åkte buss till hotellet Horizont på Punta Verudela några kilometer utanför den lilla staden Pula. Först fick vi en halvfin lägenhet som mina kräsna föräldrar genast gav namnet Svampodlingen, men eftersom de hade fått byta lägenhet en gång när vi var på Mallorca (och jag var typ tre år) så körde de med samma taktik nu och vi fick en mycket finare lägenhet med havsutsikt - och utan mögel.


Utsikten från vår balkong!

De första dagarna var det lite mulet till och från, och det var bra för det gjorde att vi uppskattade solen desto mera. Några morgnar joggade jag och mamma innan frukost, i övrigt ägnades tiden åt promenader till andra hotellområden, badande i Medelhavet från de vassa stenklipporna och stenstranden, god mat och mys. På onsdagen hyrde vi mountainbikes och runt lunch kom ett rejält ösregn, men på eftermiddagen sken det upp. Efter det har vi knappt sett till ett moln under hela semestern, mer än något litet förskrämt borta i horisonten! För första gången i mitt liv åkte jag vattenskoter också, det var faktiskt riktigt härligt även om jag själv gnäller på dem som fräser runt i Stockholms skärgård och förstör trivseln. Usch vad dubbelmoralisk jag är :o

Kvällen då Kroatien mötte Turkiet i fotbolls-EM var vi i Pula och såg matchen på storbilds-TV inuti stadens Colosseum (som ser ut precis som Roms)! Det var häftigt att se halva stadens befolkning inträngd i en 2000 år gammal byggnad. Vi har även varit på en båttur till öar utanför, ätit god mat på mysiga restauranger, ätit massa ananas, melon & snacks - och matat söta kattungar med banana split.

Mitt intryck av Kroatien var att det är ett väldigt Medelhalvstypiskt land, med olivträd, vallmo, loquats (gula frukter, som plommon ungefär) och den speciella doften som man kunde känna redan utanför flygplatsen. Valutan heter kuna och en kuna är ungefär 1,3 svenska kronor. Det mesta är lite billigare än hemma - en del är jättebilligt medan vissa varor till och med kostar mer än hemma. Som den glassälskare jag är noterade jag givetvis att GB-glass var väldigt dyrt - en Magnum kunde kosta 20 kuna - medan kulglass var betydligt billigare än hemma. 6 kronor per kula kanske, och med tanke på hur god glassen var (och hur bra en av försäljarna bollade med glasskulor och strutar!) så var det lätt värt det. Det kroatiska köket är en blandning av typiska lokala rätter - till exempel cevabcici, som är jättegoda avlånga köttbullar ungefär - och mer internationell mat. Italien har haft stor påverkan såklart eftersom området var romerskt, och jag tror knappt vi hittade en enda restaurang som inte serverade pizza.

Annars har jag väl mest ägnat tiden åt Pixel och åt att föreviga allt som passerade framför linsen... Kroatien är väldigt vackert och bjuder på mycket att fotografera. Landet befann sig i krig för bara drygt 15 år sedan, och många spår av det finns kvar även om det har rest sig efter striderna. Nästan alla hus är gamla med trasigt murbruk och sprucken puts, och de utanför byn är omvigna av trasiga murar och taggtråd - som upplagt för fotografering med andra ord. Underbart!


Så tidigt imorse åkte vi från hotellet för att bege oss hemåt igen. Efter en vecka av ständig längtan efter kompisarna kändes det inte helt fel! Vi glömde bort att tömma våra drickaflaskor innan handbagagekollen, så den sura gubben tog min fina vrg-flaska och vägrade lämna tillbaka den. Jag bad att få hälla ut drickan och bara behålla flaskan, men han blev arg och beslagtog mitt pass och biljetten och förvarade dem i vad som liknade ett förhörsrum, och röt något åt mig på kroatiska. Läskigt. Till slut fick jag tillbaka passet och biljetten men tyvärr inte flaskan, så jag sörjer lite nu. I vilket fall kom vi helskinnade hem igen och vi åkte förbi Huddinge under eftermiddagen för att hämta hem Charlie och Colan. Jag hade även fått mina kläder från Laredoute som jag beställde för några veckor sedan! Toppen var fin och de två klänningarna var helt underbara! Halsbandet var inte riktigt som det hade sett ut men det spelar ingen roll. Mums på mina nya kläder i vilket fall :] Som vanligt är jag lat och pallar inte fota, men det kommer. Nu har jag just beställt blixten som man får gratis genom att registrera koden på sin D60!

Ha det bra! Pussel ♥





Veckans uttalande: Jag är inte trögtänkt, jag bara vilar min hjärna! (Pelle) XD

Inga kommentarer: