26 maj 2008

Eurovision Song Contest

Jag kom på att jag ju inte skrivit om det livsviktiga, påkostade, överreklamerade och pr-förvandlade fenomen vi i vardagligt tal kallar Eurovision Song Contest! Jag förstår att det varit jobbigt att stå ut i flera dagar utan min värdefulla och obeskrivligt intressanta åsikt, men här kommer den i alla fall:

Alla bidrag sög, mer eller mindre hårt. Sveriges låt i sig var helt okej, men bara det faktum att man skickar dit en som har vunnit för 25 år sen (under en genomskinlig täckmantel i form av nytt efternamn), i tron att hon fortfarande går hem hos europeerna, sänker henne totalt. Redan i SvD i fredags kunde man se en karta över hur alla länder röstade förra året, utformad precis som Facebook's Friend Wheel. Redan där anade man att öststaterna också i år skulle rösta på varandra, och västländerna på varandra. Eftersom någon kläckte den briljanta idén att även bjuda in halva Asien (visst är det lite komiskt att en del länder är så dåliga på engelska att de inte vet vad eurovision betyder?) ledde såklart till att östländerna blev ännu fler, och Sveriges chanser att vinna - eftersom den låten var klart bäst av alla, hur dåligt det än var - minskade ytterligare.

Så, hur gick det då? Jo, alla östländer röstade såklart på Ryssland, om inte annat så på grund av deras ekonomiska makt. Andorra hade, enligt Fredrik, tagits in endast för att rösta på Spanien - som i sin tur köpt sig in med sponsorpengar. Och visst, bingo! 12 poäng till Spanien av ingen synbar anledning alls. Finland skickade såklart ett metalband, det är ju deras nya - och ytterst smala - nisch, med tajta latexbyxor och bara överkroppar sånär som på lite tjock päls på axlarna. Sverige fick en enda 12-poängare och den kom från Malta av alla länder. "Vad har vi gjort dem?" kan man fråga sig, och den enda anledning vi kunde komma på är att de är tacksamma för alla spritkåta ungdomar vi skickar dit på språkresor under somrarna för att försörja deras alkoholindustri.

Sveriges röster framfördes av Björn Gustafsson, och eftersom Sverige är ett av de icke-engelskspråkiga land som är bäst på engelska i Europa (eller det förutsätter jag i alla fall), så kände han för att driva med alla plastiga översminkade pedofiler som läser upp röstresultaten i vanliga fall. Nu var det ju då så att alla människor utanför Sverige som såg honom föra fram poängen på förskräckligt dålig engelska inte fattade att han drev, så det tog bara någon timme (om ens det) innan det låg klipp uppe på Youtube med honom kallad Sweidioto och liknande. Det är nästan komiskt... Att folk tror han är dålig på riktigt. På tal om att inte ha något liv och uppdatera på Internet direkt, så hängde vi på Wikipedia för att se om någon laddade upp vinnaren... Det tog bara några minuter efter att Ryssland utropats som vinnare tills någon verkligen uppdaterade Wikipedias ESC-sida. Tala om att inte ha ett liv. ^^

Någonstans kan man väl bara hoppas på att det till slut blir som SvD's skribent skrev, och Eurovision Song Contest blir som NHL, där det är vad man har som räknas - inte var man kommer ifrån. Och tills dess... Kommer jag fortsätta att titta på ESC varje år för att garva åt alla sjuka bidrag.

Åh, jag glömde det roligaste. Det var ju såklart - tveklöst - de två personer som höll i evenemanget i Belgrad och flummade runt med dålig engelska och ingen kameravana alls, och kommentaren våra svenska speakers kom med: "Jaja, dom är nybörjare..." X'D Ibland älskar jag svenskar! Tack för det, det gjorde vår kväll. :')

Inga kommentarer: